Attefallshus på plintgrund

0
2969

Attefallshus är en av dem få hustyperna ihop med friggebodar och förråd där det faktiskt lämpar sig att ha enklare plintar som grund. Man kan ju gjuta riktigt kraftiga plintar som står på berg och liknande, men just attefallshus och förråd så fungerar det ganska bra att ha enklare plintar.

Olika lösningar för plintgrund för attefallshus. En plintgrund för attefallshus kan antingen bestå av:

  • Gjutna plintar
  • Betongplintar som du köper färdiga
  • Markskruv för attefallshus

Alla dem här tre är vanliga och jag skulle säga att alla fungerar. Det är utförandet och priset som skiljer sig åt.

Plintar för attefallshus

Ska man använda betongplintar så har man ett eget arbete som innebär att gräva, men också att få plinten i våg med varandra.
Om du exempelvis har 20 plintar i en plintgrund så måste ju alla dessa plintar vara i höjd med varandra, om man inte har justerbara plintar där balkskon på plinten går att justera så att bjälklagen på attefallshuset kan passa in på rätt ställe och hamnar i rätt höjd i alla plintar. Samma gäller ju för gjutna plintar som för en vanlig betongplint som inte gjuts, utan färdig från leverantör.

Markskruv för attefallshus

Markskruv skiljer sig däremot åt. Med markskruv behöver du själv inte gräva, utan med fördel anlitar man en installatör som kommer ut och skruvar ner såkallade markskruvar i marken. Fördelen med det är ju då att du inte behöver gräva och få markskruvarna i våg. Dels så sköter ju då installatören det här åt en, men det är mycket enklare att få en markskruv i våg än att få en betongplint som ska hamna i rätt höjd i våg. Det är väldigt mycket att bara få en plint att bli rak, men att dessutom att få den på rätt höjd är mycket svårt. Man
använder ju olika typer av utsättningsmetoder för att få dem i rätt höjd såsom röda murarsnören och liknande som man fäster i kanterna på där man vill ha sitt attefallshus.

Gräva ner till tjälfritt djup för attefallshus

Med en plintgrund måste man precis som för betongplatta och för en krypgrund gräva bort tjälfarlig mark såsom matjord. Men du måste också gräva ner det till tjälfritt djup så att man tar bort all material ner till tjälfritt djup. Poängen med en plintgrund som behövs ganska många plintar så blir det ett rätt så rejält arbete med att gräva för alla dessa plintar och fylla på med dränerande material i alla hålet. Här skiljer sig alltså markskruven väsentligt eftersom att man inte behöver göra det här.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här