Bubblor, bostäder och lite mer

0
1292

Att det skrivs mycket om bostadsbubblan undgår säkert ingen och visst kan man undra, det kan ju inte bära iväg hur långt som helst i prissättning och hur mycket lån som helst utan ränta för den enskilde. Fortfarande stiger priserna varje vecka och en lägenhet säljs på momangen, man hinner knappt se att grannens är till salu förrän den är såld.

Smartast vore förstås att sälja lägenheten med stor vinst, vi har noll lån, flytta ut i skogen och sen köpa något fantastiskt när bubblan spruckit och bostadspriserna sjunkit. Men jag tycker det verkar vara lite farligt i de svenska skogarna (och då tänker jag inte främst på varg och dylikt utan människan) så jag tror det får vara.

Tanken med Attefallshusen var att de skulle hjälpa till i bostadsbristens Sverige, i Stockholm står 510000 personer i bostadskö, byggas och kanske hyras ut till ungdomar. Men det blev inte alls den succé som regeringen hoppats på. Och förstår. De är mycket dyrare att bygga än vad jag trodde även om man har tomten. Mellan drygt en halv miljon i upp till nästan en miljon i byggnadskostnader och hyra kan sedan tas ut på kanske 5000-6000, då dröjer det många år innan det betalat sig, ja i verkligheten går det med förlust, el och vatten kanske ingår och förslitning som blir under åren och dessutom att vara hyresvärd. Ja så det blev ingen succé. Bara 500 i hela landet har ansökt om att bygga ett minihus att användas som liten villa och inte förråd på sin egen tomt och kanske då till sina egna ungdomar.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här