Attefallshus finansierade av förskottshyror kan kickstarta integrationen

0
1195
Christine Funck Ritshoff
Christine Funck Ritshoff

Jag har den senaste tiden klurat på hur man skulle kunna lösa bristen på bostäder för nyanlända (och i förlängningen även andra) samtidigt som man främjar integrationen. Nu har jag ett förslag.

Den kommun jag bor i bygger om en förskola för 7,5 miljoner för att husera åtta flyktingfamiljer. Om jag räknar rätt blir det en månadskostnad på 15 625 kronor i månaden per familj (om bygget får stå i fem år som önskat). Sen tillkommer kostnader utöver just byggkostnaden men dem bortser jag från här. Detta är bara ett exempel. Flyktingkris i kombination med bostadsbrist gör att vi spenderar hutlöst mycket pengar på segregerande byggprojekt som på sikt inte är tänkta att stå kvar som bostäder.

Utdrag

Låt säga att jag vill bygga ett riktigt fint attefallshus med två sovrum. Då behöver jag cirka 500 000 kronor inklusive kostnaden för sådant som markarbete och avloppsanslutning. Jag får förskottet av kommunen mot villkoret att huset ska stå till deras förfogande i tre år. (13 900 kronor per månad blir cirka 116 kronor per person och natt för en familj på fyra.) Självklart ska det finnas standarder och regler att ta hänsyn till vid byggandet. El, sophämtning och vatten tillkommer.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här